Agorafobia
Agorafobia este definita ca frica de spatii deschise, dar ea se extinde, de fapt, asupra oricarui loc din afara casei sau a zonei pe care o persoana o considera sigura: mijloace de transport in comun, piete, magazine mari si aglomerate, poduri, in general orice loc din care persoana ar avea dificultati sa iasa daca ceva rau s-ar întâmpla. Acest ceva rau îmbraca sensuri diferite. Pentru o persoana care face atacuri de panica, ceva rau înseamn? „O sa fac un atac de panica !” si, adesea, tulburarea de panica netratata se complica cu agorafobie.
Elementul esential al agorafobiei îl constituie anxietatea în legatura cu faptul de a se afla în locuri sau în situatii din care scaparea poate fi dificila (sau jenanta), sau în care nu este accesibil ajutorul în eventualitatea unui atac de panica ori a unor simptome similare panicii (de ex., frica de a nu avea un atac subit de ameteala ori un atac de diaree). Pentru altcineva poate sa existe teama ca în cazul unui accident sau incendiu nu poate sa paraseasca locul respectiv.
Anxietatea duce de regula la o evitare pervasiva a unei diversitati de situatii care pot include a fi singur în afara casei, sau a fi singur acasa, a te afla într-o multime, a calatori cu automobilul, autobuzul sau avionul ori a te afla pe un pod sau într-un ascensor. Unii indivizi sunt capabili sa se expuna ei însisi situatiilor temute, dar îndura aceste experiente cu o teama considerabila. Adesea individul este mai capabil sa se confrunte cu situatia de care se teme când este însotit de o alta persoana. Evitarea situatiilor le poate deteriora acestora capacitatea de a se deplasa la serviciu ori de a-ti îndeplini responsabilitatile domestice (de ex., mersul la cumparaturi, ducerea copiilor la medic).
Criteriile de diagnostic pentru Agorafobie
A. Anxietate în legatura cu a te afla în locuri sau situatii din care scaparea este dificila (sau jenanta) ori în care nu poate fi accesibil ajutorul în eventualitatea unui atac de panica inopinat sau predispus situational, ori a unor simptome similare panicii. Fricile agorafobice implica de regula situatii care presupun faptul de a te afla singur în afara casei, a te afla în multime sau a sta la rând,a te afla pe un pod si a calatori cu autobuzul, trenul sau automobilul.
B. Situatiile sunt evitate (de ex., calatoriile sunt restrânse) sau chiar sunt îndurate cu anxietatea de a nu avea un atac de panica sau simptome similare panicii, ori necesita prezenta unui însotitor.
C. Anxietatea sau evitarea fobica nu este explicata mai bine de alta tulburare mentala, cum ar fi fobia sociala (de ex., evitarea limitata la situatiile sociale din cauza fricii de punere în dificultate), fobia specifica (de ex., evitarea limitat? la o singura situatie, cum ar fi ascensoarele), tulburarea obsesivo - compulsiva (de ex., evitarea murdariei, la cineva cu obsesia contaminarii), stresul posttraumatic (de ex., evitarea stimulilor asociati cu un stresor sever), sau anxietatea de separare (de ex., evitarea abandonarii casei sau a rudelor).